petek, 12. december 2008

Kaj je sploh pravi december?

Tole je članek, ki naj bi bil objavlen v našem šolskem časopisu, ampak ker je zaradi tehničnih težav prišlo do spremembe datuma objave časopisa in časopisa ne bo v decembru, ta članek ne pride v pošev. Kako se vam zdi?
Vsi vemo, da je dandanes december vse prej kot nekaj kar je bil nekoč. V mladosti naših babic in dedkov je imel december res pravi pomen praznikov. Božič in novo leto sta takrat predstavljala čas, ki ga preživiš v krogu svoje družine in prijateljev. Takšne pristnosti danes skoraj da več ni. Majhni otroci božič in veseli december poznajo samo po darilih. In to sploh ni njihova krivda. Morda celo tudi ne krivda njihovih staršev.
Živimo v času, ko ima materializem zelo velik vpliv in pomen in menim, da je december preveč skomercializiran. Tako mladi sploh več ne vemo kako naj se na vse te vplive odzovemo.
Vem, da dobri možje prihajajo že dolgo časa in tudi da zna biti pisanje pisem in pričakovanje prihoda dobrih mož zelo vznemirljivo. Pa vseeno mlajši danes pričakujejo preveč stvari in se z darili celo primerjajo. Res je da se žal nikoli več ne bom mogla postaviti v vlogo petletnice, ki nestrpno čaka na darila. Morda majhni otroci celo mislijo, da so bili bolj pridni, ker so dobili celo goro daril. In iz takih stvari vse to v nedolžno zbadanje. Saj se vsi spomnimo kakšnega prijatelja, ki se je v vrtcu bahal s tem koliko daril je dobil. »Božiček mi je prinesel vlakec iz Lego kock in še veš ne v kako veliki škatli. Sigurno zato, ker sem bil celo leto tako zelo priden.« Včasih otroci pričakovali majhne stvari in bili z njimi zelo zadovoljni, pa so bili mnogo bolj pridni kot večina današnjih razvajenih otrok. Sicer pa se takšni motivi ne pojavljajo le pri malih otrocih. Tudi mladostniki se želimo preveč, ampak to so pač prazniki kakršne poznamo in dobrega konja je težko zamenjati s slabšim. Vseeno pa se je duša praznikov ohranila do danes. V času veselega decembra je ozračje povsod drugačno. Poslušamo in pojemo božične pesmi, v šoli rečemo kaj na to temo in na sploh uživamo. Kaj šele pričarajo lučke. Mislim, da ga ni junaka, ki trdi, da mu pogled na razsvetljeno mesto, nad katerim rahlo pada sneg, para živce. In ne glede na to skozi kakšne čase gremo in morda res pozabljamo pravi pomen praznikov tega vzdušja nihče ne more vzeti. Pa naj bodo to sveče, ki so jih uporabljali v preteklosti ali pa na novo kupljene žarnice. Trgovine so pač ta čas izkoristile v svoj prid, mi pa se vsem tem lepim božičnim okraskom in darilom le težko upremo.
Ko boste naslednjič kupovali darila ali pa pisali pismo Božičku pa le pazljivo. Pa lepe praznike vam želim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar